5 misstag som hindrar dig på vägen till synliga magmuskler

Träning av magmuskler

För många är det efterlängtade sexpacket väldigt svårt att uppnå. Vi ger dig därför 5 av de vanligaste misstagen som gör det svårt att få väldefinierade magmuskler!

1. Du försöker träna med dålig kosthållning

Du har säkert hört talesättet förr. ”Abs are made in the kitchen”.

Det säger en del om hur många sit-ups du behöver om kosten inte är rätt. Om du får i dig för många kalorier får du helt enkelt inget resultat.

Optimalt sett bör kosten i första hand bestå av oprocessade livsmedel med ett stadigt innehåll av både proteiner, komplexa kolhydrater och nyttiga fetter.

De flesta är nog medvetna om detta. Ofta är det dock lätt hänt att man äter lite extra av den där ohälsosamma maten, just för att man har så gott samvete efter ett rejält träningspass.

2. Överträning

Överträning

Mer är inte alltid bättre, och ordspråket less is more gäller även styrketräning. Åtminstone till viss del.

Att utföra otaliga repetitioner med sit-ups kommer inte nödvändigtvis resultera i mer väldefinierade magmuskler. Ofta slutar det bara med ökad risk för skador.

När du tränar magen, kom ihåg att detta är en muskelgrupp precis som alla andra muskelgrupper. Du skulle antagligen inte tycka det var särskilt klokt att köra 200 bicepscurls varje morgon och kväll. Det är det heller inte när det kommer till sit-ups.

Precis som med alla andra muskelgrupper är det kvaliteten på repetitionerna som är viktig. Inte mängden!

3. För lite träning

Å andra sidan skalan hittade vi de som knappt tränar magmusklerna och ändå förväntar sig fina resultat.

För många innebär magträning helt enkelt att utföra 2-3 omgångar sit-ups i slutet av träningspasset. Trots att det ligger en viss sanning i att coremusklerna aktiveras via andra övningar innebär inte detta att du aldrig ska träna magmusklerna direkt.

Ditt magträningsprogram bör vara lika strukturerat som för de andra muskelgrupperna, och nyckeln är framsteg över tid!

4. Brist på variation

Vi säger givetvis inte att du ska byta ut de övningar du utför varje vecka. Men över tid bör du absolut variera de övningar du gör. Alternativt kan du också variera antalet repetitioner och uppsättningar du utför.

Detta är bra för både motivationen och resultatet, och du kanske redan märkt att du får mycket mer träningsvärk efter att ha provat en ny övning?

De flesta av oss upplever detta, och anledningen är kort och gott att musklerna tränas på ett lite annorlunda sätt än tidigare!

5. Dålig teknik

Sista punkten på listan, men absolut inte den minst viktiga. Rätt teknik är helt avgörande för att du ska uppnå de resultat du vill ha, och det är få saker som sätter fler käppar i hjulet än dålig teknik.

Typiska orsaker till dålig teknik är i första hand att man helt enkelt inte har lärt sig övningen rätt. Ofta tränar man också med för tunga vikter.

Om du ofta känner att det är tungt att utföra övningen men samtidigt inte känner det så bra i de muskelgrupper som egentligen ska tränas är det ett typiskt tecken på att du tränar för hårt.

Du bör också hela tiden fokusera på att ha mental kontakt med musklerna, så att muskelfibrerna aktiveras i högre grad.

Källor

  1. StrongFitnessMag.com