Muskelminne och styrketräning: Vad är egentligen det?

Muskelminne

Muskelminne. Muscle memory. Kan musklerna verkligen minnas hur de har varit tidigare? I den här artikeln ska vi titta närmare på just detta!

Trots att det muskelminne låta lite komplicerat är chansen ganska stor att du redan har upplevt den här effekten någon gång i livet.

Säg till exempel att du har tränat hårt länge och lagt på dig mycket muskelmassa. Därefter tar du ett längre uppehåll från träningen innan du åter igen sätter igång att träna. Många tänker nog att resultaten visar sig mycket snabbare än första gången. Orsaken till detta är helt enkelt muskelminne.

Muskelminne är ett ganska nytt begrepp inom forskarvärlden. Men ligger det faktiskt något i det och vad är i så fall anledningen till att musklerna kan ”komma ihåg” vad de tidigare har gjort?

Vad är egentligen muskelminne?

Muskler i axlarna

De allra flesta av oss tänker nog mest på hjärnan när det kommer till minne. På senare tid har det dock visat sig att även musklerna har ett slags minne.

Tanken bakom muskelminnet är att musklerna bildar ett cellulärt minne av hur stora musklerna var någon gång i det förflutna. Det som i det här fallet kallas minne är egentligen ett ökat antal cellkärnor i musklerna och det är just dessa cellkärnor som gör det lättare att komma igång med träningen efter en längre tids uppehåll.

Men är inte musklerna uppbyggda av muskelfibrer?

Ja det stämmer. Och muskelfibrerna är i sin tur uppbyggda av cellkärnor. Faktum är att en muskelfiber kan bestå av tusentals små cellkärnor. För att en muskelfiber ska kunna växa måste även antalet cellkärnor i fibern öka över tid.

Det är just denna ökning av cellkärnor som gör att muskelminnet faktiskt är ett verkligt fenomen. Forskare trodde tidigare att cellkärnorna skulle försvinna om vi slutade träna. I praktiken skulle det innebära att man måste bygga upp antalet cellkärnor på nytt om man skulle börja träna igen.

På senare år har forskare dock funnit att det inte är vad som händer. Det finns faktiskt inget som tyder på att cellkärnorna försvinner när vi tar en paus från träningen.

Resultatet blir då att de cellkärnor man tidigare byggt upp kommer att finnas kvar efter ett längre träningsuppehåll. Detta gör det enklare och mycket snabbare att komma tillbaka till den gamla formen!

Hur mycket inverkan har muskelminnet?

För dig som tagit en paus från träningen är ju muskelminnet väldigt goda nyheter. Men hur mycket inverkar egentligen den här effekten? Kan man komma tillbaka till den gamla formen med bara några veckors träning?

Bara så du vet. Muskelminne är dessvärre ingen bra ursäkt för att ta ett väldigt långt uppehåll från träningen. Så fort du slutar träna kommer du också förlora de positiva hälsofördelar du får genom att hålla dig aktiv.

Studier har likväl kommit fram till att muskelminnet kan ha en hel del inverkan på hur snabbt resultaten visar sig. I en studie gjord på möss kom man fram till att muskeltillväxten kunde gå upp till 6 gånger snabbare för den som tränat tidigare i livet.

Exakt hur stor effekt muskelminnet har för oss människor är ett ämne som det forskas mycket på numera. Forskarna har inte kommit med någon exakt uppskattning, men de är överens om en sak. Muskelminnet har effekt!

Hur länge varar muskelminnet?

Hur länge varar muskelminnet?

Exakt hur länge effekten av muskelminnet varar varierar från person till person. Faktum är att vissa studier har kommit fram till att cellkärnor kan bibehållas så länge som 15 år. Andra går så långt som att hävda att effekten vararlivet ut.

Återigen är forskarna inte helt överens, och än så länge vet man helt enkelt inte exakt hur länge muskelminnet finns kvar.

Studierna är ändå lovande och det verkar åtminstone som att effekten håller i sig i många år. Supermotivation för dig som kämpar för att komma igång igen med träningen!

Referenser