Vilopuls: Vad är normalt för de flesta människor?

kvinna med normal vilopuls

Vilopuls omnämns ofta som ett bra mått på hur bra form du är i. Nästan alla pulsmätare har funktioner som mäter vilopulsen. Samtidigt verkar det som människor alltmer fixerade vid just detta.

I den här artikeln ger vi dig information om vad som är normal vilopuls. Samtidigt går vi igenom olika faktorer som påverkar vilopulsen och hur den ska mätas.

Obs: Läser du den här artikeln för att du känner dig orolig för hur ditt hjärta mår? Kanske har du lagt märke till något som inte är som det brukar vara med ditt hjärta? Då bör du kontakta läkare. Extraslag är för det mesta ofarligt, men den bedömningen kan bara en läkare göra. Innehållet i denna artikel ska inte ses som medicinska råd!

Normal vilopuls: Innehållsförteckning

Kort sammanfattning: Vanliga frågor

down-arrow Vad är vilopuls?

Vilopuls är ett mått på hur snabbt ditt hjärta slår när du är i vila. Pulsen mäts i slag per minut.

down-arrow Hur mäts vilopulsen?

  1. Tryck fingrarna mot handleden eller mot halspulsådern. Pröva dig fram tills du känner din puls bra.
  2. Använd ett stoppur och ställ in det på 60 sekunder.
  3. Räkna alla dina hjärtslag under de 60 sekunderna. Det här är din vilopuls!

down-arrow När ska man mäta vilopulsen?

Du måste vara helt stilla och kroppen måste vara avslappnad. Du får känna dig stressad, och om du precis har rört på dig blir din puls säkerligen högre.

Vanligtvis rekommenderas det man mäster sin vilopuls på morgonen, direkt efter att man vaknat. Och för all del – mät den innan du tar ditt morgonkaffe!

down-arrow Vad är en normal vilopuls?

Normal vilopuls för vuxna brukar vara ungefär 50 – 80 slag per minut.

Om du är i mycket bra form kan pulsen vara betydligt lägre. Och tvärtemot kan pulsen vara något högre om du är i dålig form.

down-arrow Vad är en bra vilopuls?

Vad som är en bra vilopuls varierar från person till person. Både gener, ålder och kön påverkar vilopulsen.

Generellt sett anses en vilopuls på 50 – 60 vara särskilt bra. Genomsnittet är 50 – 80 slag per minut.

En låg vilopuls är bara bra om du är vid god hälsa. Om du är i dålig form och samtidigt har låg vilopuls kan det vara klokt att göra ett besök hos läkaren.

down-arrow Vad gör jag om min vilopuls har ökat?

En av de vanligaste anledningarna till att vilopulsen går upp är att du har blivit mindre vältränad. Stress är också en vanlig orsak till högre vilopuls.

Om din vilopuls har ökat avsevärt den senaste tiden rekommenderar vi att du rådfrågar en läkare.

down-arrow Är vilopuls på 40 normalt?

En vilopuls på 40 är ganska lågt. Om du är väldigt vältränad kan det mycket väl vara så att vilopulsen ligger en bit under 50 slag per minut.

Det kan också vara så enkelt att dina gener har gett dig en något lägre puls.

Om du har låg puls utan att vara i bra form bör du uppsöka läkare för en närmare bedömning.

Vad är vilopuls?

Vad är vilopuls?

Om du redan har läst den här artikeln vet du förmodligen vad vilopuls är. Vi ger ändå en kortfattad och enkel förklaring.

Vilopuls är ett mått på hur snabbt ditt hjärta slår när du är i vila. Här är det pulsen som mäts, och den mäts i antal slag per minut. Om vi säger att du har en vilopuls på 60 slag betyder det att hjärtat slår 60 gånger i minuten.

Allmänt sett antyder en låg vilopuls att du är i bra form. Det har också visat sig att personer med låg vilopuls löper lägre risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar på lång sikt.

Det är många faktorer som påverkar vilopulsen. Därför är det viktigt att du vet när och hur du ska mäta den för att få ett så exakt resultat som möjligt!

Hur mäter man vilopuls?

Hur mäter man vilopuls?

Puls- och aktivitetsklockor räknar nästan alltid ut din vilopuls åt dig. Detta betyder dock inte att alla mätningar är korrekta. Många av klockorna från Fitbit beräknar faktiskt din vilopuls utifrån ett genomsnitt över dagen. Det blir ofta fel då pulsen trots allt varierar mycket.

Undertecknad har en vilopuls på cirka 45, mätt tidigt på morgonen. Under dagar med mycket aktivitet har dock flera pulsklockor uppgett en mycket högre puls än så. Ofta kan det alltså vara bättre att mäta på det gammaldags sättet!

Det enklaste sättet att mäta vilopulsen är att trycka fingrarna mot handleden eller mot halsen. Så snart du håller på rätt ställe känner du tydligt pulsen mot fingrarna.

Vilopulsen kan för övrigt inte mätas när som helst. Du måste vara helt lugn, och kroppen måste vara avslappnad. Du får inte vara stressad, och om du precis har rört på dig kommer din puls sannolikt att vara rejält mycket högre. Rent generellt bör du mäta din vilopuls på morgonen, direkt efter att du vaknat. Och för all del – mät den innan du dricker ditt morgonkaffe!

  1. Tryck fingrarna mot handleden eller mot halspulsådern. Prova dig fram tills du känner pulsen tydligt.
  2. Använd ett stoppur och ställ in det på 60 sekunder.
  3. Räkna alla pulsslag under de 60 sekunderna. Det här är din vilopuls!

Många rekommenderar att du bara mäter din puls i 15 sekunder, och multiplicerar resultatet med 4 för att få fram antalet slag per minut. Denna metod ger en bra ledtråd, men tar inte hänsyn till en viktig faktor – nämligen det som kallas sinusarytmi.

Kort om respiratorisk sinusarytmi och HRV

HRV står för Heart Rate Variability, och säger något om hur mycket tiden varierar mellan varje hjärtslag. Hjärtat slår alltså inte 100% regelbundet hela tiden. En låg vilopuls anses vanligtvis vara ett tecken på god hälsa. Det kan man inte säga om HRV. En högre HRV (d.v.s. större variation mellan hjärtslagen) kan vara tecken på bättre hjärthälsa och kondition.

Vi har också det som kallas respiratorisk  sinusarytmi. Detta är något man ofta ser hos barn och unga, samt de som är särskilt vältränade. I grund och botten innebär det att pulsen varierar beroende på om du andas in eller ut. När du andas in kan din puls stiga innan den snabbt sjunker igen så fort du andas ut.

Låt oss då komma till själva poängen. Om du tar ett långt andetag när du mäter din vilopuls, är det möjligt att pulsmätningen blir något högre än den egentligen borde vara. Korta mätningar på 10 – 15 sekunder kan därför snabbt bli fel. En mätning på 60 sekunder ger i allmänhet ett mer exakt resultat!

Vad är en normal vilopuls?

Vilopulsen varierar med åldern. De första levnadsåren är vilopulsen ofta rätt mycket högre än senare i livet. Samtidigt finns det vissa skillnader mellan män och kvinnor.

Normal vilopuls för vuxna är oftast 50 – 80 slag per minut. Om du är i mycket bra form kan din puls bli betydligt lägre. Däremot kan pulsen vara aningen högre om du är i dålig form.

För väldigt vältränade personer är det inte ovanligt att vilopulsen sjunker till 40 slag/minut. Enligt forskning.no hade Bjørn Dæhlie på sin tid en vilopuls på 30 slag per minut på. Vi vet inte hur det är för din del, men om vilopulsen för någon på redaktionen här hade sjunkit till 30 hade det antagligen inte dröjt länge innan vi hade ringt till akuten. Å andra sidan kan vi inte heller inte påstå att vi är lika vältränade som Bjørn Dæhlie var.

Om du är mycket stillasittande och är i allmänt dålig form kan din vilopuls snabbt överstiga 80 slag per minut. Inom medicinen har det länge varit känt att en vilopuls på över 100 slag/min ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Den tekniska termen för detta är takykardi.

  • Tips: Om du använder mobilen kan du scrolla till sidan i tabellerna för att se alla värden!

Vilopuls för kvinnor

ÅldersgruppElitidrottareEnaståendeVältränadGenomsnittUnder genomsnittet
18 - 2554 - 6061 - 6566 - 6974 - 7885+
26 - 3554 - 5960 - 6465 - 6873 - 7683+
36 - 4554 - 5960 - 6465 - 6974 - 7885+
46 - 5554 - 6061 - 6566 - 6974 - 7784+
56 - 6554 - 5960 - 6465 - 6874 - 7784+
Över 6554 - 5960 - 6465 - 6873 - 7684+

Vilopuls för män

ÅldersgruppElitidrottareEnaståendeVältränadGenomsnittUnder genomsnittet
18 - 2549 - 5556 - 6161 - 6570 - 7382+
26 - 3549 - 5455 - 6162 - 6571 - 7482+
36 - 4550 - 5657 - 6263 - 6671 - 7583+
46 - 5550 - 5758 - 6364 - 6772 - 7684+
56 - 6551 - 5657 - 6162 - 6772 - 7582+
Över 6550 - 5556 - 6162 - 6570 - 7380+

Beror på många faktorer

Det går inte att komma undan. Det finns många yttre faktorer som kan påverka din vilopuls. Din vilopuls kan därför variera ganska mycket från dag till dag beroende på vilken situation du befinner dig i.

Vi har listat några av de vanligaste faktorerna som kan påverka din vilopuls.

  • Om du har varit stressad den senaste tiden är det inte ovanligt att din vilopuls är något högre. Detta är i princip ofarligt, såvida inte stressen blir en del av vardagen.
  • Centralstimulerande medel. Både koffein och nikotin är centralstimulerande medel som kan öka pulsen. Förändringen är tillfällig och hjärtfrekvensen sjunker igen så snart medlen gått ur kroppen.
  • Tid på dygnet. Pulsen är vanligtvis lägst tidigt på morgonen direkt efter att du har vaknat. Sent på kvällen när både kropp och sinne har varvat ner är det också typiskt att pulsen sjunker.
  • Det är inte bara i vilken form du är som påverkar din vilopuls. Gener spelar också in. Vissa har helt enkelt lite lägre/högre vilopuls än andra utan att det nödvändigtvis är något fel.
  • Pulsen går upp när vi tränar. Om du har tränat hårt kan pulsen också förbli lite högre ett tag efter träningen.
  • Om det är väldigt kallt stiger vanligtvis pulsen. Kroppen måste helt enkelt jobba hårdare för att hålla värmen.
  • Kroppsställning. Om du står, sitter eller ligger påverka också din puls. Rent allmänt brukar pulsen vara lägst när man ligger ner.

Läs också: Spinningcykel Test: Bästa spinningcykel för hemmabruk

Källor